De voordelen van exoskeletten in de groenvoorziening

In veel beroepen komen langdurige eenzijdige belasting en repeterende bewegingen nog steeds veel voor. Medewerkers in de groenvoorziening vormen hierop geen uitzondering, wat leidt tot een verhoogd risico op rug-, nek- en schouderklachten. Exoskeletten kunnen een oplossing bieden door ondersteuning te bieden bij fysiek zwaar werk. Onderzoek toont aan dat ze in laboratoriumomgevingen de fysieke belasting kunnen verminderen, maar in de praktijk hangt hun effectiviteit sterk af van de specifieke aard van het werk.

Het onderzoek

Om de effectiviteit van exoskeletten in de praktijk te testen, hebben drie groenvoorzieningsbedrijven deelgenomen aan een onderzoek. Gedurende drie weken werden vier taken uitvoerig getest: schoffelen, snoeien van bomen, snoeien van heggen en hagen, en beplanting/bestrating. De exoskeletten die in het onderzoek zijn gebruikt, waren rug-exoskeletten zoals de Laevo, HAPO SD, en Liftsuit Auxivo rugexoskelet, en een arm-exoskelet: de HAPO Front.

Resultaten en bevindingen

De rug-exoskeletten werden over het algemeen positiever ontvangen dan het arm-exoskelet. De HAPO Front werd als te licht ervaren en bleek in de praktijk onhandig, vooral bij het snoeien van bomen waar het bleef hangen aan takken. De Auxivo daarentegen werd gezien als het meest veelzijdige exoskelet. Het was eenvoudig aan te passen, comfortabel om de hele dag te dragen, en zelfs onder een jas te gebruiken.

Zou je dit exoskelet in de toekomst willen dragen tijdens je werk?

 

De Laevo bood goede ondersteuning, maar scoorde minder op draagcomfort. Het verschoof vaak, wat het minder comfortabel maakte, en het afstellen bleek lastig zonder hulp. De HAPO SD bood effectieve ondersteuning bij specifieke taken zoals bukken en laag snoeiwerk, maar veroorzaakte soms ongemak door druk op de borst.

Een veelvoorkomend probleem bij alle exoskeletten was de warmteontwikkeling, vooral bij hogere temperaturen. Dit is een factor om rekening mee te houden bij langdurig gebruik in de buitenlucht.

Conclusie: Een stap vooruit

Exoskeletten hebben potentie in de groenvoorziening, mits ze comfortabel zijn en voldoende ondersteuning bieden. Het kiezen van het juiste exoskelet voor de juiste taak is daarbij essentieel. Hoewel er nog ruimte is voor verbetering, met name op het gebied van comfort en warmteontwikkeling, kan de juiste combinatie van technologieën een aanzienlijke verlichting bieden bij fysiek belastend werk.

Met deze inzichten kan de groenvoorzieningssector stappen zetten om de fysieke belasting van hun werknemers te verlichten en zo hun welzijn en productiviteit te bevorderen

Bron; https://inclusievetechnologie.nl/artikelen/tno-onderzoek-exoskeletten-in-het-groen/